Op zoek naar een positieve business case voor uw e-commerce platform?

Tom Obdam •  15 december 2016

 

Ik ben Ronald Weertman en ik ben directeur bij omnichannelwebshop.nl, een collega van FEMKE. Ik ben van middelbare leeftijd, getrouwd, hoog opgeleid. Ik ben ambitieus en competitief ingesteld. Ik heb een duidelijke visie, ben doelgericht en heb altijd de stip op de horizon voor ogen. Mijn uitdagingen zijn welke stappen online te zetten, de digitale transformatie en de integratie van e-commerce in ons bedrijfsproces. Bovendien worstel ik met het TCO vraagstuk om de business case voor een nieuw e-commerce platform rond te krijgen.

Komen deze uitdagingen u bekend voor?  Lees dan verder! Ronald is één van de persona’s zoals wij die gebruiken bij ecManager om ons in te leven in de klant, net zoals onze klanten dat doen. Bij de directies van retailers en merkfabrikanten zijn het turbulente tijden. Het omvallen van verschillende retail- formules toont de noodzaak aan om een omnichannel-strategie te volgen. Daarvoor is vaak een nieuwe e-commerce platform nodig, maar de dunne marges en druk op verkopen nopen de directie om een goede business case te maken. Bij ecManager begrijpen wij dit en denken wij mee met klanten om hun business case rond te krijgen.

Oké, maar wat betekent dit nu allemaal voor mij? Het draait dus om de business case. Daar gaan wij nu een spade dieper en kijken hoe ecManager op elk aspect kan helpen om de business case rond te krijgen.

Business case

De business case is een zakelijke afweging om een project of taak te beginnen. In de business case worden de kosten tegen de opbrengsten afgewogen, rekening houdend met de risico’s.

Kosten

De kosten zijn in te delen in eenmalige project- en terugkerende kosten. De projectkosten bestaan uit de kosten van de implementatie: aanpassen van front-end, configuratie van e-commerce platform en integratie met applicatielandschap, alsmede aanschaf (licentie) van de e-commerce software. De terugkerende kosten bestaan uit licentiekosten van de e-commerce software, hosting en de Service Level Agreement. Deze SLA wordt afgesloten met de IMPLEMENTATIEPARTNER en bevat diensten zoals monitoring en incident management.

ecManager kent een overzichtelijke en beheersbare kostenstructuur. ecManager heeft eenmalige licentiekosten die vast zijn en niet afhankelijk van omzet, labels per klant of andere technische variabelen. De jaarlijkse kosten bedragen een vast percentage van de licentie. Zo weet u wat u kwijt bent aan kosten de eerstkomende jaren en dat de kostencomponent van de business case helder is.

Opbrengsten

De opbrengsten kun je uiteraard berekenen met de volgende formule:
Opbrengsten = Traffic × Conversie × Gemiddelde orderwaarde.

Traffic bestaat uit segmenten die onder te verdelen zijn naar de bronnen zoals: direct verkeer, zoekmachines organisch en zoekmachines betaald. Voor het conversiepercentage is het raadzaam om te kijken naar de gegevens van uw (eventuele) huidige webshop of vergelijkbare webshops om de toename van conversie te bepalen. Webshops met veel terugkerende klanten hebben vaak een hogere conversie. De gemiddelde orderwaarde hangt af van het type product en de gemiddelde verkoopprijs van een artikel. De ervaring leert dat online meer producten per bestelling gekocht worden dan in een fysieke winkel. Natuurlijk kan je online ook commerce functionaliteiten gebruiken om cross-selling te verhogen.

ecManager ondersteunt verhoging van traffic door automatische SEO en SEA features zoals standaard feeds naar bijvoorbeeld Adwords, Beslist.nl en Tweakwise. ecManager is maximaal flexibel aan te passen aan de customer journey zodat uw klant een perfecte klantbeleving heeft en meer kans heeft om vaste klant te worden. ecManager kent vele marketing features om de gemiddelde orderwaarde en de conversie te verhogen zoals Promoties, Vouchers, Landingspagina’s en Combinaties. ecManager kan dus bijdragen aan een positieve business case door de overzichtelijke en beheersbare kosten en de features die helpen de opbrengsten verder te verhogen.

Benieuwd wat ecManager voor u kan betekenen? Kijk op ECMANAGER.